Viime viikolla Sunday Espresso Clubia ei järjestetty lainkaan, koska matkustin keskiviikkona keskelle eteläistä Ruotsia Jönköpingin kaupunkiin tuomaroimaan ensimmäiset kansalliset kahvikisani. Paikalliselle kulttuuritalolle kokoontui parikymmentä näytteilleasettajaa ympäri maata esittelemään omien kahvibrändiensä tuotteita. Samaan aikaan Ruotsin kovimmat kahviammattilaiset kisasivat toisiaan vastaan viidessä eri lajissa:

Latte art on kilpailu, jossa baristat pyrkivät valmistamaan toinen toistaan uniikimpia ja taidokkaasti tehtyjä kuvioita maitokahvin pinnalle. Kilpailijan täytyy ennen suoritustaan ottaa polaroidkuvat kuvioista joita aikoo suorituksessaan kaataa. Tuomarit arvioivat kuvioiden omaperäisyyttä ja yhdennäköisyyttä polaroidin kanssa, sekä tekniikan vaativuustasoa. Korkeat pisteet saa siis toistamalla virheettömästi vaativan kuvion, joka on omaperäinen.

Cup Tastersissa kilpailijat maistavat läpi makuradan ja pyrkivät erottamaan erimakuiset kahvit toisistaan. Kilpailussa mitataan myös aikaa, eli mikäli kaksi kisaajaa tunnistaa saman määrän oikeita kahveja, selviää voittajaksi se, joka on tehnyt tunnistuksen nopeiten. Rata on erittäin haastava ammattilaisellekin, mutta itse formaatti on hyvin yksinkertainen ja kilpailuun on helppoa osallistua harjoittelemattakin.

Roasters Championshipin erikoiseksi tekee sen pitkä kesto. Siinä missä muut kahvikisasuoritukset kestävät seitsemästä minuutista 15 minuuttiin, kestää paahtokisa kolme päivää. Kilpailuun sisältyy monta eri vaihetta; raakakahvin luokittelu, single origin-kahvin paahtaminen, sekoituskomponenttien testipaahto ja arviointi, sekä varsinaisen kisasekoituksen paahtaminen. Kahvia ammatikseen maistavat tuomarit arvioivat paahtolaadun viimeisen päivän maistelussa, jossa suurin osa pisteistä määrittyy.

Brewers Cup on suodatinkahvin valmistuskilpailu. Kilpailussa on kaksi kierrosta; ensimmäisellä kierroksella jokainen kilpailija tekee taitojensa mukaan parhaalta maistuvan kupillisen järjestäjien antamasta kahvista, joka on kaikille sama. Toisella kierroksella kilpailija pääsee esittelemään oman kahvinsa ja suorituksensa kolmelle makutuomarille, jotka arvioivat kisaajan asiantuntemusta ja tietysti kahvin makua. Brewers on erityisesti Pohjoismaissa kasvattanut viime vuosina paljon suosiotaan ja tuonut erinomaisia sijoituksia maailmanmestaruuskisoista Suomeen ja Norjaan.

Barista Championship on edelleen suurin ja arvostetuin kahvikilpailu maailmalla. 15 minuutin suorituksen aikana kisaaja tarjoilee neljä espressoa, maitokahvia (esim. cappuccino) ja omaa signaturejuomaansa neljälle makutuomarille, jotka brewersin tapaan arvioivat asiantuntemusta ja kahvin makua. Teknistä osaamista arvioi kaksi tekniikkatuomaria, jotka arvioivat työskentelytapojen siisteyttä ja johdonmukaisuutta. Baristakisa mittaa ammattitaitoa monella osa-alueella ja sitä pidetään teknisesti erittäin raskaana.

Pääsin itse tuomaroimaan aristakisaa, brewers cupia, sekä latte artia viikon aikana. Tuomaritiimissämme oli lisäkseni useita erittäin kokeneita tuomareita, joilta pääsin oppimaan todella paljon! Odotan innolla suomenmestaruuskisoja, jotka järjestetään Helsinki Coffee Festivaleilla huhtikuun 20.-22. Päivä.

Ai niin! Sain Ruotsissa ollessani hankittua maistiaiset muutamasta kisojen kovimmasta kahvista! Näitä harvinaisuuksia pääsee maistamaan 4.3. Sunday Espresso Clubin neljännessä pop-upissa, Söndag Espresso Klubbenissa. Osoite on vanha tuttu Vuorikatu 8 ja paikkana toimii Artisan Café. Nähdään siellä kello 12-18!

– Jarno