Maaliskuun alusta lähtien kerran viikossa julkaistu Cappuzine -kahvipodcast on ehtinyt jo viiden jakson ikään! Kuunteluita on tätä blogimerkintää kirjoittaessani kertynyt muutamaa vaille 600 (!) ja vastaanotto on ollut todella positiivista niin kahviammattilaisilta kuin harrastelijoiltakin. Keskustellessani podcastista kahvikavereideni kanssa yksi teema on noussut ylitse muiden: tälle on ollut tilausta.

Ajatus suomenkielisestä kahvipodcastista syntyi kesällä 2014 kun työskentelin Johan & Nyströmin konseptikahvilassa Tukholmassa. Kaksi työkaveriani julkaisi tuolloin Alla Tiders –kahvipodcastia, jossa he keskustelivat pääasiassa ajankohtaisista kahvitapahtumista ja kahvin merkityksestä vieraidensa elämässä. Podcast ei ollut mikään suurmenestys, mutta se tuntui helposti lähestyttävältä ikkunalta Ruotsin silloiseen erikoiskahvikulttuuriin. Päätin perustaa Suomeen samanlaisen ja alkaa heti kotiin palattuani kerätä kalustoa ja tietotaitoa sen toteuttamiseksi. Eihän tässä mennytkään kuin kolme ja puoli vuotta!

Erikoiskahvikulttuuria käsitteleviä podcasteja on iTunes täynnä, mutta suurin osa niistä on yhdysvaltalaisten toimijoiden tekemiä. Kansainvälisestä luonteestaan ja kuulijakunnastaan riippumatta ne käsittelevät asioita ja ilmiöitä pohjoisamerikkalaisesta näkökulmasta. Paikallisen kahvimedian olemassaolo luo parhaimmillaan keskustelukanavan itseään kehittävälle kahvikulttuurille. Sillä ei välttämättä ole merkitystä, onko media audio- vai tekstimuotoista. Kunhan kahvikulttuurissa tuntuu tapahtuvan jotakin.

Loppuvuodesta 2017 aloimme suunnitella toveribaristani Samuli Parkkisen kanssa Cappuzinea vastaamaan muun muassa tähän tarpeeseen. Oikeastaan alkuperäisenä ideana oli alkaa julkaista kahviaiheista omakustannelehteä, eli zineä paikallisissa kahviloissa; tästä juontuu podcastille periytynyt nimi. Oman ammatti-identiteetin kehittäminen ja henkilöbrändin luominen ovat toki ihan mukavaa plussaa, mutta ennen kaikkea me tykkäämme tavatessamme jutella kahvista ja suomalaisesta kahvikulttuurista. Nyt tästä satunnaisen spontaanisti tapahtuneesta tavasta on tullut aikataulutettu harrastus, eikä ainakaan toistaiseksi keskustelun laatu ole kärsinyt siitä!

Cappuzinen ensimmäinen tuotantokausi tulee keskittymään erikoiskahvin ja kahvikulttuuriin peruskäsitteisiin. Tarkoituksena on, että kahvista kiinnostunut kuluttaja voi käyttää tätä kautta välineenä oppia tarvittavat perusasiat uuden harrastuksen parissa etenemiseksi. Tulevilla kausilla on odotettavissa soveltavaa puhetta kahvista, haastatteluja ja ajankohtaisiin aiheisiin pureutumista.

Cappuzinesta ilmestyy uusi jakso aina viikon lopuksi Lieke Coffeen blogin lisäksi ainakin seuraaviin palveluihin:

– Soundcloud
– iTunes
– Castbox

Ehdotukset uusista jaksoaiheista ja kaiken mahdollisen palautteen voi laittaa osoitteeseen cappuzine@gmail.com .

Muista juoda kahvia!

– Jarno